Tez – Proje Yazımı Desteği
Tez – Proje Yazımı Desteği Nedir?
Tez – proje yazımı desteği, tecrübeli akademisyenlerin tez ve proje yazımında meslek hayatının henüz başında olan genç akademisyenlere yol gösterdikleri, deneyimlerini birebir paylaştıkları bir akıl hocalığı programıdır.
Proje Yazım Desteği
Kapadokya Üniversitesi, akademisyenlerimizin AR-GE ve bilimsel araştırmalarını desteklemek amacıyla çeşitli programlar yürütmektedir. Bu programların organizasyonu ve yürütülebilmesi amacıyla Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) Komisyonu ve Komisyon ile iş birliği halinde çalışan Proje Yönetim Ofisi Koordinatörlüğü kurulmuştur.
Proje yazım desteği programı ile akademisyenlerimizin, Üniversitemizin desteklediği iç kaynaklı veya dış kaynaklı proje başvurularını gerçekleştirebilmeleri amaçlanmıştır. Bu doğrultuda Proje Yönetim Ofisi aracılığıyla eğitimler organize edilmekte, akademisyenlerimizin projelerini yazarken alanları ile ilgili deneyimli, uzman mentorlarla birlikte projelerini geliştirebilmeleri sağlanmaktadır.
Tez Yazım Desteği
Kapadokya Üniversitesi bünyesinde görev yapan, meslek hayatının başındaki akademisyenlere tez yazımı konusunda destek verilmektedir. Bu kapsamda bilimsel araştırma planlama ve lisansüstü tez hazırlama konularında tecrübeli akademisyenlerimizin mesleğe yeni başlamış öğretim elemanlarımıza bilgi ve deneyimlerini aktarmaları sağlanmaktadır.
Bilimsel araştırma konusunun ve kapsamının belirlenmesi, hipotezlerin geliştirilmesi, amaç ve hedeflerin ortaya konulması, gereç ve yöntemin belirlenmesi, verilerin toplanması ile ölçme, test etme ve analiz aşamalarının işlendiği bu program lisansüstü tez hazırlama ve savunma aşamalarını da kapsamaktadır.
Tez Yazımı Desteği
Tez Yazım Desteği kapsamında mesleğinin henüz başında olan öğretim elemanlarımıza hem kendi akademik çalışmalarında kullanmaları, hem de danışmanı oldukları lisans ve lisansüstü öğrencilerine sunacakları danışmanlık sürecinde faydalanmaları amacıyla tez yazım desteği verilir.
Tez Yazım Desteği kapsamında çalışma alanının ve araştırma konusunun belirlenmesi, hipotezlerin geliştirilmesi, araştırma planının oluşturulması, yöntem ve metodolojinin seçilmesi, verilerin toplanması, özetlenmesi, analiz ve değerlendirme aşamaları hakkında destek alan akademisyenimize bilgi ve tecrübe aktarımını kapsar.
Çalışma Alanının Belirlenmesi
Çalışma alanı belirlenmesinde çalışmayı yapacak kişinin ilgisi, yetenekleri ve bilgi birikimi gibi etmenler belirleyici rol almaktadır. Dolayısıyla bu basamak akademik bir çalışmaya başlamadan önce yanıtlanması gereken ilk problemdir. Her bir akademik çalışma bir problemin cevabını arar nitelikte olduğundan çalışmanın hipotezi daha ilk aşamadan şekillenmeye başlar.
Araştırma Konusunun Belirlenmesi
Gerçekleştirilecek çalışmanın alanı belirlendikten sonra çalışmanın çerçevesinin çizilmesi, konunun ana hatları ve sınırlarının ortaya çıkarılması için özgün, bilime ve topluma katkı sağlayan bir araştırma konusu belirlenir. Konunun belirlenmesiyle cevabı aranılan problem çalışmanın hipotezine dönüşür. Böylece çalışmanın planına zemin hazırlanmış olur.
Hipotezlerin Geliştirilmesi
Çalışmanın hipotezi bir iddia niteliğinde olup, çalışma kapsamında cevabı aranan problemin soru cümlesi halinde ifade edilmiş biçimidir. Hipotezin belirlenmesi ile çalışmanın sistematiği ve konuya bakış açısı ortaya çıkmış olur.
Araştırma Planının Oluşturulması
Hipotez kurulduktan sonra kaynakların etkin kullanımı için bir plan hazırlanır. Değişebilir nitelik taşıyan bu plan çalışma sahibinin zihnindeki fikirleri somutlaştırma aşamasıdır. Çalışmanın iskeletini oluşturan araştırma planında bölüm ve başlıklar ortaya çıkarılır.
Yöntem ve Metodolojinin Seçilmesi
Yöntem, çalışmanın nasıl gerçekleştirileceğinin bir ifadesi olduğu için çok önemli bir detaydır. Bu çerçevede seçilen konu ve kurulan hipotezin sınanmasına yönelik olarak en uygun yöntemin seçilmesi çalışmanın başarıya ulaşması açısından son derece önemlidir.
Verilerin Toplanması
Yöntem ve metodoloji seçildikten sonra araştırma tipine uygun veri toplamak için çeşitli kaynaklara başvurulur. Günümüzde veri derleyen ulusal ve uluslararası pek çok kuruluşun veri havuzundan yararlanılabileceği gibi bizzat araştırmacılar tarafından sahadan/deneklerden de veri toplanması gerekebilir. Çeşitli kaynaklardan verilerin hazır alınması veya bizzat verinin çalışma sahibi tarafından toplanmasında kullanılacak yöntem belirleyicidir. Hazır veri kullanımı ya da aktif veri toplama sürecine kaynağın güvenilirliği belirleyici olup ve bu konuda seçici olunması önemlidir.
Uygulama ve Analiz
Bu aşamada toplanana verilerden anlamlı sonuçlar elde edilir. Kullanılacak verinin normal dağılıma uygunluk testi sonrası değişken tipine göre uygun istatistiksel analiz yöntemleri uygulanır.
Değerlendirme ve Sonuç
Bu bölümde analiz sonucunda ortaya çıkan durum veya hesaplamalardan yararlanılarak test edilen hipotezin kabul veya reddine karar verilir. Ortaya çıkan sonuçlar bütüncül bir bakış ile yorumlanarak çalışma sonlandırılır.
Tez Yazım Desteği Talimatı için tıklayınız.
Tez Yazım Desteği İş Akışı için tıklayınız.
Proje Yazımı Desteği
lki 21 Ekim 2020 olmak üzere her hafta çarşamba günleri 13:00-18:00 saatleri arasında Dr. Öğretim Üyesi Rıfat Benveniste Proje Yazım Desteği kapsamında hocalarımıza destek sağlayacaktır. Proje Yazım Desteği almak için proje fikrine ilişkin kısa bir bilgi, görüşmek istediğiniz saat aralığı ve yüz yüze veya uzaktan görüşme tercihini içeren bir e-postanın pyo@kapadokya.edu.tr adresine iletilmesi yeterlidir. Süreç Proje Yönetim Ofisi’nin desteği ile yürütülecek olup konuyla ilgili sormak istediklerinizi Yunus Emre Karaman’a iletebilirsiniz.
Proje Yazmaya Başlarken
Üniversitemiz tarafından gerçekleştirilecek araştırma projelerinin nicelik ve nitelik olarak geliştirilmesine yönelik destek faaliyetleri, Proje Yönetim Ofisi Koordinatörlüğünce yürütülmektedir.
Proje yazım desteği, başta TÜBİTAK, AHİKA, KOP olmak üzere araştırmayı desteklemek için mevcut olan ulusal finansman kaynaklarını değerlendiren araştırma projelerinin başvuru öncesinden sonlanmasına kadar giden tüm süreçte akademisyenlerimizin ihtiyacı olan idari ve mali destek sistemlerinin sağlanmasını koordine etmektedir.
Destek kapsamında yer alan faaliyetler,
- Fon kaynaklarının araştırmacılarca bilinirliğinin artırılması için tanıtım,
- Proje yönetimi ile ilgili idari ve mali süreç desteği,
- Proje sonuçlarının ve başarı öykülerinin paylaşılması,
- Proje teklifi hazırlama ve yürütme konularında rehberlik ve eğitim,
gibi çalışmalardır.
Fikirlerinizi projeye dönüştürmek için destek alacağınız PYO Koordinatörlüğü;
Proje fikrinizi ön değerlendirmeden geçirerek projenizi sizinle birlikte yeniden dizayn edilmesini sağlar,
Proje fikrine uygun iç-dış kaynaklı programları belirler.
Belirlenen dış kaynaklı programların başvuru rehberinde belirtilen formata uygun bir şekilde projenin şekillendirilmesine destek olur.
Proje başvuruya uygun hale getirildiğinde başvurunun gerçekleştirilmesinde fikir sahibine destek olur.
Proje başvurusu kabul edilirse projenin yürütülmesi süreçlerinde fikir sahibine destek olur.
Projenin; fikir aşamasından başvurunun gerçekleştirilmesi aşamasına kadar geçen süre içerisinde proje yazımında ortaya çıkabilecek herhangi bir sorunun çözümü için mentör desteği sağlar.
Mentör Desteği
Projenizde belirli bir aşamaya geldikten sonra PYO tarafından hazırlanan bir program doğrultusunda;
- Kurum tarafından üniversite içinden veya dışından yürütülecek proje alanları ile ilgili daha önce proje yazımı, yürütücülüğü, danışmanlığı, hakemliği vb. yapmış ya da halen yapmakta olan akademisyenlerden oluşan mentör havuzu belirlenir.
- İlgili proje konusu ve hibe programı türüne göre havuzda bulunan mentör/mentörlerden uygun olanlar proje yürütücüsü adayı ile birlikte tanımlanır.
- PYO koordinatörlüğü, BAP yürütücülüğünde proje yazımı sürecinde karşılaşılan sorunlara ve aksaklıklara yönelik çözümler geliştirmek amacıyla fikir sahibi ve mentörleri bir araya getirecek “Deneyim Paylaşımı Toplantıları” düzenler.
- Deneyim paylaşım toplantıları ile yapılan çalışmalar sonunda, projenin ilgili çağrıda belirtilen ilke ve esaslar doğrultusunda başvuruya hazır hale getirilmesi sağlanır.
Proje Hazırlama Talimatı için tıklayınız.
Proje Yazım Desteği İş Akışı için tıklayınız.
Proje Türleri